Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Бобанац: Кипър, Гърция и Египет засилват сътрудничество си

Лидерите на трите държави обсъдиха природния газ и енергетиката в региона

29.04.2015 | 21:14 Редактор: Ирина Георгиева
Бобанац: Кипър, Гърция и Египет засилват сътрудничество си

Президентите на Гърция, Кипър и Египет разговаряха за проблемите в регионалното сътрудничество, за сигурността и стабилността в източното Средиземноморие. Това съобщи Бранислава Бобанац, кореспондент на БНР, Никозия в предаването Денят Он Ер. По думите й в същото време от огромно значение е кипърският въпрос и обединяването на страната. Това е част от бъдещата сигурност и развитие на региона, допълни Бобанац.

Лидерите на трите държави обсъдиха природния газ и енергетиката в региона, съобщи Бобанац. По думите й Кипър и Египет имат сключен меморандум и споразумение за бъдеща експлоатация за първото Кипърско находище на природен газ. Новият лидер на кипърските турци Мустафа Акънджъ, който беше избран на 26 април вижда, в откриването и експлоатацията на находища като една нова динамика, обясни Бобанац.

"Мостафа Канджъ спечели изборите с обещанието си за помирение между двете кипърски общности - за обединяване и за мирно споразумение. Разбира се ходът на преговорите и резултатите ще зависят в голяма степен от Анкара. Неговата позиция на умерен ляв политик даде надежда, че може да бъде постигнато споразумение." - коментира Бобанац.

Туристическият сезон в Кипър започна оптимистично, не само с високите температури, а и с това, че голяма част от хотелите са били пълни, коментира Бобанац. Тя допълни, че българите там се задържат и има много работа за тях.

Чуйте: