Търговското споразумение между САЩ и ЕС - коментар на Св. Малинов

Светослав Малинов и Рая Петкова за споразумението за свободна търговия

31.03.2015 | 21:08 Редактор: Мартин Илиев
Търговското споразумение между САЩ и ЕС - коментар на Св. Малинов

Във вторатa част на Boom&Bust с водещи Владимир Сиркаров и Кузман Илиев проведохме дебат по темата за ползите и негативите от Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ/TPP). Наши гости бяха Светослав Малинов, евродепутат от Реформаторския блок и Европейската народна партия, и Рая Петкова, експерт в Института за нов икономически напредък.

Още по темата

В началото на разговора Рая Петкова очерта основните положения около широко коментираното предстоящо споразумение за търговско сътрудничество между Съединените щати и Европейския съюз. Това, което се тиражира в публичното пространство е, че посредством него ще се намалят мита и такси и ще се подобрят условията за търговия между европейския и американски бизнес. Това звучи добре. Но онова, което всъщност не се казва ясно и публично, според Рая Петкова е, че това намаляване на административни тежести през Атлантика ще се случи на база на промяна на законодателства, регулации и режими, които всяка държава в ЕС сама е определила. Ще се цели унификация и улесняване. И тук седи въпросът доколко това би било полезно и какви рискове крие.

Според Светослв Малинов към изложената по-горе дефиниция е бил добавен и дълбоко погрешен анализ. Той се съгласи, че общите рамки в известен смисъл са такива. Наистина става дума за споразумение за свободна търговия и целта е да се премахнат или да се намалят пречките и бариерите пред търговията на стоки услуги между двете най-големи икономически общности в света. Няма никакво съмнение, че когато споразумението се описва като най-големия проект в историята на човечеството, то фактите са категорично в ползва на подобно твърдение. Това е най-голямото търговско споразумение в историята на човечеството. Светослав Малинов подчерта още, че Европейският съюз е най-големият инвеститор в САЩ.

Той обаче възрази на твърдениято, че подписването на споразумението ще доведе до промени на регулации и законодателства. То е от изключителната компетентност на ЕС. В този смисъл то ще бъде постигнато през преговори между ЕК и САЩ. Но веднъж постигнато, то ще трябва да мине много тежък период на ратификация от националните парламенти на държавите членки. В този смисъл не могат да бъдат променяни  регулации, които вече са в сила.

Целия дебат проследете в следващото видео.