Отмъщава ли си Китай

Марк Микелсън, старши съветник, APCO Worldwide

29.05.2014 | 13:24
Отмъщава ли си Китай

Интервю на Енджи Лау, Блумбърг с Марк Микелсън, старши съветник, APCO Worldwide в студиото в Хонконг


Още по темата

Бизнес интересите на Китай, особено в технологичното пространство създават тревога. Кажете ми какво се в момента?

Да, тревожно е, защото излиза извън кръга на производителите, за които преди се говореше - като фармацевтични компании и други, и се пренася в сферата на услугите.

Особено тези, свързани с технологиите, включително мениджмънт, консултантски услуги и др.

Ясно е, че все пак има много възможности за гъвкавост и китайските власти биха могли да се разберат.

Говорим за IBM. На Уол стрийт се говори, че банките може да започнат да използват други сървъри. Същевременно акциите на китайските компании летят, особено на консултантски фирми. С други думи - много хора на Запад гледат към Китай като на значителна част от стратегията им за ръст. Как политиката и геополитиката се намесва тук? Има ли голяма защитна стена около печалбите в Китай?

Първо, може би това е краткосрочен феномен - още не знаем. Но е тревожен.

Това, което става често в такива ситуации е следното - някои големи компании поемат цялото внимание, но други - не толкова. И с времето нещата се успокояват.

Защото китайските компании и китайските власти са клиенти на тези компании.

Иронично, сигурно.

Но ако ситуацията се влоши, ако конфронтация се задълбочи, а всичко е свързано с това, което става наоколо - геополитически, конфликтите в Азия и т.н, това е ситуация, която трябва да следим. Тя е малко по-различна от това, което ставаше преди.

Какво мислите за речта на президента Обама в Уест Пойнт? Това изяснява ли нещо?

Не изяснява нищо в това отношение. Една от тревогите сред другите азиатски страни е, че може би САЩ не е достатъчно силен. Говори за обрат към Азия, но същевременно нямаше вложен голям смисъл в това.

Още по темата

Но те току-що подписаха военно партньорство с Филипините?

Да, подписаха военно партньорство с Филипините. Имат партньорство с Виетнам.

Но е важно и ТРР, което май не стигна много далеч, поне доколкото можем да кажем в момента. Става дума за икономика, не само за политика.

Китай си отмъщава.

На какво играе Китай? Каква е оценката на китайските наблюдатели? Какво очакват клиентите ви да им кажете като насоки?  Има увеличение на напрежението във Виетнам, увеличение на напрежението с Филипините и Япония. Май излизат на всички фронтове?

Да. Но в същото време сега има някои промени. Ще има голяма конференция по сигурността в следващите няколко дни. Това е Диалогът Шангри-ла - голямата азиатска конференция по сигурността.

За пръв път Китай праща много високопоставени хора да участват. Май целта не е само да се защитят, но и да се опитат да намерят начини да успокоят напрежението. Ще видим какво ще стане. Но всичко това е предизвикано от вътрешни тревоги.

Не се ли променя политическата ситуация в този момент? Имаме руските икономически интереси и завой към Китай, докато останалата част от света се опитва да наложи санкции над Русия заради Украйна, Крим и всичко останало. А Китай не само се приема като политическия приятел, но и като икономическия партньор на Русия. Могат ли тези две страни да се изправят срещу останалите и САЩ и какви ще бъдат икономическите последствия?

В известна степен, да. Но исторически Русия и Китай не винаги са били съгласни по всички въпроси. Това трябва да го имаме предвид.

Но в същото време има опасност. Китай в известен смисъл може би гледа на себе си така, както гледаше на себе си Русия през Студената война. Обградена от всички страни от някои страни като САЩ, които може би се опитват да задържат растежа и развитието на Китай и това може да се отрази на хората.

Така че може да има известен ефект върху компаниите.

Е, и китайската икономика се забавя, има някои вътрешни проблеми, има доста тревоги. Така че китайците трябва да покажат твърда ръка и както винаги играят с националистическата карта.

Още по темата

Каква стратегия ще изберат в бъдеще за американския бизнес, който работи в Китай?

Не само американският бизнес, но и други, които с в Китай отдавна, те са разумни хора. Те имат опит. И въпреки че това е трудна ситуация и дори малко по-различна от преди, те работят отдавна в Китай. Те знаят как да се справят.

Същевременно китайците, ръководството на страната, разбира колко важни за икономиката за чуждестранните инвестиции и някои от тези компании.

Така че бихме могли да преминем през това, но същевременно се намираме в опасна ситуация и трябва да следим внимателно какво става.

 


Китайските технологични акции започнаха рали, постигайки тримесечен ръст на фона на киберспора със САЩ заради съмнения за шпионаж, съобщава Bloomberg.

Европейската търговска камара в Китай съобщи за тревогата на своите членове по въпросите на сигурността на технологичните им системи в страната, цитирайки проучване /BCS 2014/, направено след като САЩ обвиниха петима китайски военни в кражба на търговски тайни.

80 от 100 компании, участвали в проучването /BCS 2014/ се тревожат за IT системите си в Китай, а 53% се притесняват повече за сигурността в страната, отколкото в други региони, пише в мейл Европейската търговска камара, цитирана от Bloomberg.

Напрежението между двете най-големи икономики в света ескалира след като американската прокуратура обвини китайските военни в кражба на корпоративна информация. Обвиненията предизвикаха протести в Китай, който се оттегли от съвместната работна група по киберсигурност и поиска банките да тестват възможността да заменят IBM сървърите си с местни марки.

Европейската търговска камара в Пекин /552 членове/ публикува на 29 май 2014 Проучване на бизнес доверието-2014 /BCS 2014/, което се прави от 10г. в сътрудничество с Roland Berger Strategy Consultants.

Според доклада условията за бизнес в Китай се влошават и водят до продължаващо отслабване на финансовите резултати на европейските компании на вътрешния пазар.

Ключовите пазарни показатели са:


коментирай >
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма