Семерджиев: Министерство на здравеопазването не прави реформа, а реставрира

Илко Семерджиев, бивш министър на здравеопазването

23.03.2015 | 14:06 Редактор: Дориана Ранкова
Семерджиев: Министерство на здравеопазването не прави реформа, а реставрира

Илко Семерджиев, бивш министър на здравеопазването, сподели мнение, че Министерство на здравеопазването не прави реформа, а реставрира. Тази оценка е свързана не само с промените в Закона за здравното осигуряване, но и с промените, които се декларират във връзка със Закона за лечебните заведения. Държавата според Семерджиев е най-несолидарния платец  на здравно осигурителни вноски на хората, за които дължи такива. Тя е отговорна за над 4 млн. човека и плаща само 50% върху минималната осигурителна сума за самоосигуряващи се лица. Около 975 млн. лв. годишно за всички, които тя осигурява, докато частния сектор плаща над 2 млрд. лв.


Той определи новата политика като класическа лява, държавата слага 100% ръка върху решенията и никой не може да коригира вече  държавата. Това е така, защото тя разполага с пълно мнозинство в Надзора. Покачването на държавното участие, като квота, в Надзора е последната фаза на одържавяването, смята Семерджиев. Проблемът според него е, че осигурителната система не е държавна, а обществена. Имаме солидарен модел, в който правилото е, че управляват парите тези, които ги дават.


Държавата се е доказала като лош стопанин според него много пъти. 2010 година е пример, чрез изземването на над 1,7 млрд. лв. от Касата и бяха прехвърлени в държавния бюджет. 2011 година пък 340 млн. лв. Касата трябваше да даде на МЗ, което Семерджиев обяви като пълен абсурд. 2012 година още 100 млн. лв. , тогава обаче Конституционния съд отсъжда, че това са противоконституционни действия и държавата е спряна.


Разделянето на допълнителен и базов пакет е "убийство", тъй като досега основния пакет беше универсален. И всеки от нас като платец на 8% от дохода ни, можеше да ползваме всичко от здравеопазването, коментира Семерджиев. На практика за допълнителния пакет се заплаща допълнително. Тук неравнопоставеността според него е сериозна.


Методите за финансиране на болниците според него ще донесат до печални резултати. Няма по-правилен метод от търсенето и предлагането, смята Семерджиев.


Подробно мнение на Илко Семерджиев за пакетите може да видите в следващия видео материал: