Страсбург: НПО представиха тревожен доклад за медийната среда в Европа

Според него никога досега не е имало толкова много атаки срещу журналисти

12.02.2019 | 19:56 Редактор: Ралица Братанова
Страсбург: НПО представиха тревожен доклад за медийната среда в Европа

Никога досега в Европа не е имало толкова много и толкова сериозни атаки срещу медиите след края на Студената война. 

Това е тревожният извод на годишния доклад на 12 неправителствени организации и Съвета на Европа. Той беше представен днес в Европейския парламент.

"Демокрация в риск" - така е озаглавен докладът на неправителствените организации. Те сигнализират, че има невиждана ескалация на атаките срещу медиите през последните две години. Не само физически атаки като убийства на журналисти, но и  вербални атаки, много често от страна на политици. 

Отбелязва се влошаване на медийната среда в цяла Европа, включително в западните страни, където досега ситуацията е била много по-добра. Също, че много често правителствата налагат цензура.

Италия е с най-голям брой активни заплахи срещу журналисти в този момент според платформата на неправителствените организации. Наблюдава се ръст на враждебната реторика и откритите атаки срещу журналисти.

Страната ни също е попаднала в полето на неправителствените организация. От България са изпратени три сигнала, като единият от тях е за убийството на Виктория Маринова от Русе.

От неправителствените организации призовават за реакция от страна на европейските институции и държавите, защото само половината от сигналите, регистрирани в платформата, са получили някакъв отговор от държавата членка. 

Има нужда европейските институции да обмислят нови механизми за предотвратяване на атаките. За това сигнализира и синът на убитата малтийска журналистка Дафне Керуана Галиция. Вижте какво каза той само пред камерата на Bulgaria ON AIR.

Харесайте ни във Facebook ТУК