САЩ разследват Huawei за кражба на търговски тайни

Mиналата седмица служител на компанията беше арестуван в Полша

17.01.2019 | 12:13 Редактор: Ралица Братанова
САЩ разследват Huawei за кражба на търговски тайни

Федералните власти в Сиатъл разследват китайския технологичен гигант Huawei Technologies за предполагаема кражба на търговски тайни американски партньорски компании като T-Mobile US, в рамките на ход, който сигнализира за все по-агресивната позиция на САЩ срещу китайския концерн, пише Investor.bg.

Разследването е свързано с граждански дела, заведени срещу Huawei, вторият по големина производител на смартфони в света. Има и случай, в който федералното съдебно жури в Сиатъл е определило Huawei за виновна за кражбата на технология за роботика на T-Mobile през 2017 г., твърдят източниците, пожелали да останат анонимни.

Разследванията са в напреднал етап и решенията по тях ще станат ясни скоро, допълва един от източниците.

Емили Лагли, говорител на Прокурорския офис в Сиатъл, е отказала да коментира темата, както и говорителите на T-Mobile и на Huawei.

Huawei е под огромен натиск в САЩ, Европа и на още доста места по света на фона на нарастващите притеснения, че Пекин може да използва оборудването на компанията, за да шпионира. Директорите на Huawei отричат това.

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп настоява европейските съюзници на САЩ да блокират Huawei от телекомуникационните си мрежи на фона на по-големия търговски спор между Вашингтон и Пекин. През миналата седмица служител на компанията беше арестуван в Полша.