Трима убити и 12 ранени при стрелбата в Страсбург

Нападателят е известен на полицията, включен е в списъка за наблюдение на предполагаеми терористи

12.12.2018 | 11:00 Редактор: Василена Василева
Трима убити и 12 ранени при стрелбата в Страсбург

Стрелба на коледния базар в центъра на Страсбург. Трима души са убити, а други 12 ранени, като шестима души са в критично състояние. 

Стрелецът е успял да избяга и в момента активно се издирва. По непотвърдена информация мъжът е ранен.

Той е идентифициран като 29-годишен гражданин, роден в Страсбург. Известен е на полицията, включен е в списъка за наблюдение на предполагаеми терористи и е бил разглеждан като опасен за националната сигурност. 

Полицията не е обявявала официално името на стрелеца, но според френски медии издирваният се казва Шариф Шекат и е поддържал близки връзки с радикални ислямистки групи. 

Достъпът до популярния сред туристите коледен базар на площад Клебер, където бе извършено нападението, остава блокиран. 

По случая работи специалното антитерористично звено на силите за сигурност. Президентът Еманюел Макрон проведе спешно заседание на кризисния щаб в Париж, на което бе взето решение да се повиши степента на тревога до най-високата и да се засили охраната по границите. 

Ще бъде поставена и допълнителна охрана на коледните базари в цялата страна. 

Според френски медии полицията е претърсила във вторник сутринта апартамента на стрелеца в квартал Нойдорф в източния френски град. 

Мъжът е бил издирван по подозрения в кражба, но не е бил намерен на адреса.

При претърсването на жилището му обаче са открити няколко гранати. Жителите на квартала бяха посъветвани да останат по домовете си, а полицията отцепи района. 

Блокиран е и достъпът до сградата на разположения в близост до Европейския парламент. 

Председателят на европарламента Антонио Таяни написа в Twitter, че институцията "няма да се поддаде на страха от терористични заплахи". 

Кметът на Страсбург Ролан Рис обяви ден на траур днес в памет на загиналите при нападението.

Няма информация за пострадали българи. От Външното ни министерство предупреждават българските граждани, които пребивават в Страсбург или пътуват между Франция и Германия, да следват стриктно всички указания на органите на реда и да избягват посещение на публични места.