Китайски кораби търгували петрол със Северна Корея

Пекин категорично отрича твърденията

30.12.2017 | 09:02 Редактор: Жанета Нейкова
Китайски кораби търгували петрол със Северна Корея

Южнокорейските медии излязоха с данни, че кораби, принадлежащи на Китай, са търгували с петрол в международни води със севернокорейски съдове.

Това е в пряк разрез с резолюциите на Съвета за сигурност на ООН относно санкциите, налагани срещу Пхенян по повод ядрената и ракетната му програми, предава "Фокус".

По-късно южнокорейските власти съобщиха, че са задържали кораб, принадлежал на Хонконг заради съмнение, че именно той е един от тези, извършвали нелегалните доставки на петрол.

Президентът на САЩ заяви, че е "много разочарован от Китай, че позволява петрол да достига до Северна Корея" и, че подобно нещо може да предотврати "приятелско решение на кризата, предизвикана от ядрената програма на Пхенян".

"Заловени на местопрестъплението", бе коментарът на Доналд Тръмп в социалната мрежа "Twitter".

Правителството на Китай категорично отхвърли появилите се данни. По думите на говорителя на китайското МВнР Хуа Чунин "скорошните съобщения относно тази ситуация се разминават с фактите".

"Китайското правителството не би позволило на "своите граждани и компании да се замесят в каквито и да е било действия, които нарушават резолюциите на ООН", категоричен бе Чунин.

Снимка: Pixabay