Испанската полиция задържа трети заподозрян за атентата в Барселона

Шофьорът на микробуса-убиец все още се издирва

18.08.2017 | 12:47 Редактор: Жанета Нейкова
Испанската полиция задържа трети заподозрян за атентата в Барселона

"Ислямска държава" пое отговорност за вчерашния атентат в каталунската столица Барселона. Властите съобщават за 13 жертви на атаката, а близо 100 са ранените, 15 от които са в тежко състояние. Загиналите и пострадалите са от 24 националности, като 26 от тях са французи.

Централната туристическа част на града остава затворена до второ нареждане. Полицията обяви четвърто ниво на заплаха от терористична атака. Нападателят, който се вряза с ван в пешеходците на един от най-оживените барселонски булеварди – "Рамбла", все още се издирва.

Още вчера полицията задържа двама души за терористичния акт, но в последствие уточни, че нито един от тях не е реалният извършител на атаката. Единият от арестуваните е Дрис Укабир – 28-годишен мароканец, с чийто документи е бил нает вана. Съобщава се и за трети задържан за атаката. Шофьорът на микробуса още се издирва. 

При разпитите мъжът заявил, че паспортът му е бил откраднат и той няма нищо общо с атентата. Вторият арестуван е испански гражданин от испанския анклав Мелиля в Северна Африка.

Тази сутрин в каталунското градче Рипол полицията е задържала и трети заподозрян за атентата, но към момента не са обявени подробности за самоличността му.

Междувременно испанският вестник "Ел Периодико" съобщи, че още преди два месеца полицията в Каталуния е била предупредена от ЦРУ за подготвяна терористична атака в Барселона. Според американското разузнаване една от вероятните цели на терористите е бил именно булевард "Рамбла", където вчера бе извършена атаката.