Пожари в Испания и САЩ, наводнения в Чили

Продължава борбата с огнената стихия в природния парк "Доняна"

27.06.2017 | 16:08 Редактор: Василена Василева
Пожари в Испания и САЩ, наводнения в Чили

Капризите на времето доведоха до бедствия по целия свят.

Борбата с огнената стихия в природния парк "Доняна" в Южна Испания продължава. Рекордните горещини допълнително разпалват огъня, който избухна през уикенда. На другия край на света, в Чили, лошото време пък причини огромни вълни.

Близо хиляда пожарникари, подпомагани от седем самолета, десет хеликоптера и четири хидроплана са мобилизирани за потушаването на пожара в природния парк. "Доняна" е включен в Световната мрежа на биосферните резервати на ЮНЕСКО и се простира на площ от близо 50 000 хектара. 

Заради огнената стихия бяха евакуирани над 2 хил. души, които живеят в района на природния резерват. Според властите огънят или е причинен умишлено, или се дължи на небрежност. 

В американския щат Аризона пък огнена стихия заплашва над 70 къщи. Горски пожари, бушуващи от края на миналата седмица са унищожили площ от над 5 кв. км. южно от градчето Прескът. 

За разпространението на огъня допринася необичайно топлото и сухо време. 

Междувременно силни ветрове и високи вълни станаха причина за наводняването на част от крайбрежния чилийски град Валпарайсо. Залeти са много улици и жилища. 

Необичайно лошото време е предизвикано от фронт, който се движи на север. Четири области в средната и южна част на Чили бяха обхванати от силни валежи, придружени с буреносни ветрове.