Лондон предложи на европейците статут на уседналост

Такъв статус ще получат европейците, живели във Великобритания поне 5 години

23.06.2017 | 15:20 Редактор: Мария Аладжова
Лондон предложи на европейците статут на уседналост

Британският премиер Тереза Мей предложи на лидерите в Брюксел споразумение за статута на европейците след Brexit. На Европейския съвет в белгийската столица Мей заяви, че след като Лондон напусне ЕС, неговите граждани няма да бъдат връщани в родните им страни.

Мей беше категорична, че ще гарантира правото на всички европейци, живели 5 години във Великобритания, да се ползват от предимствата в сферите на здравеопазването, образованието, социалните помощи и пенсионното осигуряване.

Все още обаче има неясноти коя ще е началната дата за придобиване на статут и ще има ли преходен период при заварено положение за европейци, които нямат необходимите 5 години.

"За мен беше удоволствие, че успях да представя това изключително честно и сериозно предложение към европейските граждани, които живеят във Великобритания. Искам да уверя европейските граждани, които вече са в Обединеното кралство и са устроили живота си там, че никой няма да бъде принуждаван да напусне и няма да разделяме семейства. Искам да дам сигурност на тези европейски граждани в Обединеното кралство и искам същото отношение спрямо британските граждани, живеещи в ЕС", заяви Мей след срещата.

След срещата в Брюксел европейските лидери бяха доста сдържани в реакцията си спрямо предложението на Мей.

"Тереза Мей даде ясно да се разбере, че гражданите на ЕС, които са във Великобритания от пет години, ще запазят пълните си права. Това е добро начало. Но разбира се остават много други въпроси, свързани с Brexit - включително за финансите и отношенията с Ирландия, които имаме време до октомври да изясним", коментира Ангела Меркел.