47 млн. французи избират парламент, Макрон отново е фаворит

Социологическите проучвания вещаят победа с лекота за партията на президента

11.06.2017 | 10:39 Редактор: Тодор Петров
47 млн. французи избират парламент, Макрон отново е фаворит

47 млн. французи имат право да гласуват на днешните парламентарни избори в страната. Според социологически проучвания партията на президента Еманюел Макрон "Република напред" с лекота ще спечели парламентарно мнозинство.

Това ще бъде от решаващо значение за прокарването на амбициозната програма на Макрон за реформи. От изборите зависи дали новоизбраният президент ще може да разчита на собственото си парламентарно мнозинство.

Френският парламент се избира по мажоритарна система. Кандидати от всички партии и блокове се борят за общо 577 мандата. При мнозинство на "Република напред" Макрон ще може да осигури подкрепа на своя премиер Едуард Филип и да превърне в закони предизборните си обещания.

По време на президентската си кампания Макрон обеща намаление на корпоративните данъци, трудови реформи в полза на бизнеса, както и инвестиране на 50 млрд. евро в програми за възобновяема енергия в следващите 5 години.

Според експертите парламентарните избори, проведени в сянката на президентските, традиционно отреждат на държавния глава мнозинство.

В битката за депутатски места се включва и Националният фронт. Лидерът Марин льо Пен се надява да обърне страницата след разочароващия резултат на президентските избори. Според анализатори партията й има реален шанс да се превърне в основна опозиционна сила.