22-годишният Салман Абеди е атентаторът в Манчестър

Според властите взривното устройство е било направено с подръчни средства

23.05.2017 | 18:40 Редактор: Василена Василева
22-годишният Салман Абеди е атентаторът в Манчестър

Извършителят на самоубийствения атентат в Манчестър е известен на британските власти.

По последна информация името на терориста е Салман Абеди, на 22 години.

Един от "бойците на халифата", както го определи "Ислямска държава", е поставил предварително бомба сред тълпите от хора на концерта на Ариана Гранде. Според властите взривното устройство е направено с подръчни средства. В ход са няколко разследващи операции.

"Атентаторът е целял да предизвика максимум жертви, взривявайки експлозива пред един от изходите. Той хладнокръвно е изчислил как да реализира замисъла, целейки се в деца", заяви Тереза Мей.

Британският премиер допълни още, че до момента е известно, че един терорист е детонирал импровизираното взривно устройство, избирайки умишлено такова време и място, което максимално да уязви хората и да предизвика невъобразими щети.

Главният атентатор е бил самоубиец, който е носил колан с експлозиви. Той е загинал при задействането на взривното устройство. Експерти изключват възможността мъжът да е бил "вълк-единак" и са на мнение, че извършителят на атаката е имал помагачи.

Този следобед при полицейска акция във връзка с атентата се наложи спец-частите да използват контролиран взрив, за да обезвредят подозрителен предмет.

И друг случай изправи на нокти жителите на Манчестър. В ранния следобед властите отцепиха района около търговския център "Арндейл". Посетителите на магазините и кафенетата бяха изкарани навън.

Любителски кадри показаха паника сред хората. Свидетели твърдяха, че са се е чули силен взрив и изстрели. По-късно полицията отрече тази информация и уточни, че евакуацията е била наложена от подозрителен пакет.

Арестуван е и мъж, но властите отричат той да има някаква връзка с атентата.

Същевременно стана ясно, че международната полицейска организация Интерпол ще съдейства на Великобритания в разследването на извършения атентат. Организацията се е свързала с националните бюра във всички 190 страни-членки, за да ги информира, че всяка информация или питане следва да бъдат отправени към нейния командно-координационен център, към който бе създадена кризисна група след атентата.

Няма пострадали българи при атентата в Манчестър. Българското посолство откри горещ телефон, на който може да се получава информация.