Обискиран бе домът на атентатора от Санкт Петербург

Не са открити взривни вещества, власите разследват за потенциален съучастник

05.04.2017 | 14:02 Редактор: Иван Берберов
Обискиран бе домът на атентатора от Санкт Петербург

Руската полиция е обискирала дома на предполагаемия атентатор от метрото. В същото време родителите му пристигнаха от Киргизстан в Санкт Петербург.

Домът на Акбаржон Джалилов в Санкт Петербург е бил обискиран от полицията тази нощ. Не са открити взривни вещества, нито други опасни предмети. От видеозаписи разследващите са установили, че във фаталния ден младежът е излязъл от дома си с раница и чанта.

Родителите на 22-годишния киргизстанец пристигнаха в Русия. Те кацнаха на петербургското летище "Пулково". На въпросите на журналистите майката на предполагаемия атентатор поклащаше глава. Единствените ѝ думи бяха: "Не вярвам".

Изненадани са и в родното място на Джалилов. Етнически узбек, той е израснал във втория по големина град на Киргизстан – Ош. Съседите му не са виждали младежа отдавна, но впечатленията им са положителни - семейство Джилилови са много приятелски настроени и са добри съседи.

Джалилов е получил руско гражданство и е пристигнал в страната преди шест години заедно с баща си. Според социалните мрежи той е работил като готвач в суши-барове. 
Бил вярващ мюсюлманин, но също така се интересувал от поп-музика и бойни изкуства. Днес в Санкт Петербург е втори ден на траур. 

В момента се разследват приоритетно евентуалните "религиозни контакти" на Акбаржон Джалилов. Властите не изключват той да е имал съучастник.

Чуйте още!