Въпреки напрежението, гласоподавателите в Турция чакат на опашки своя ред

В една от секциите в Бурса бяха подадени жалби, че се говори на турски език и, че комисията помага с декларациите

26.03.2017 | 14:01 Редактор: Жанета Нейкова
Въпреки напрежението, гласоподавателите в Турция чакат на опашки своя ред

Сънародниците ни в Турция са изключително активни. Желаещите да гласуват на предсрочните парламентарни избори са много. Въпреки проблемите в изборния ден, изселниците не се отказват да чакат колкото е необходимо, за да дадат своя вот.

Всички 8 секции в Бурса работят нормално. Там се намира репортер на Bulgaria ON AIR, който следи ситуацията в южната ни съседка.

В началото на изборния ден се наложи някои от членовете на изборната секция в консулството на България да бъдат сменени, тъй като те не говорят много добре български език. 

Недоволство сред гласоподавателите предизвикаха изключително дълги опашки, които се извиха около секциите. Някои хора чакат повече от 4 часа, за да гласуват. Но това не е единствената причина за негодуването им.

Повод също е и върнатото правило от Централната избирателна комисия за декларациите, които трябва да бъдат попълвани собственоръчно от гласоподавателите. Именно заради това възникна скандал в една от секциите тази сутрин - в консулството на България в Бурса.

Осма секция осъмна със скандал между представители на две политически сили. Единият настояваше да влизат по повече от двама души да попълват декларациите, за да не се губи време, а другите не желаеха да има толкова много хора в секцията. 

Проблеми след началото на изборния ден имаше и в друг квартал в Бурса, където заваляха жалби за това, че в секцията се говори на турски език и членове на комисията помагат на хората да попълнят въпросната декларация на български език.

Да гласуват в секцията в консулството в Турция предварително са заявили 124 души. Малко след 13:00 часа правото си на вот са упражнили над 150 човека.

Освен заради декларациите, хората негодуват и че секциите в Турция са само 35. Такова обаче е новото изискване на закона за страни, които са извън Европейския съюз, което изисква изборните секции да бъдат до 35.

Всичко, което трябва да знаете за вота – на Facebook страницата ни