200 хил. американци напуснаха домовете си заради язовир Оровил

Има опасност да се скъса стената му

14.02.2017 | 17:02 Редактор: Ирина Георгиева
200 хил. американци напуснаха домовете си заради язовир Оровил

Масовата евакуация в района на язовир Оровил продължава. Близо 200 000 души вече са напуснали домовете си заради опасност от скъсване на стената на най-високия язовир в Съединените щати. 

Властите се опасяват, че приближаващата буря, може да влоши ситуацията. 

Стотици работници се включиха в ремонта на преливниците на язовира. 

Междувременно се изпускат по 3 хиляди кубически метра вода в минута, за да не се допусне разрушаване на стената. Евакуацията на хората остава в сила. 

"През последните няколко дни получавахме предупреждения по телефона. Сега вече ситуацията е извънредна и за това дойдохме тук, в този Център за настаняване", коментираха граждани.

Хеликоптери пускат торби с камъни, с които да се запълни дупката на преливника.

"Искаме да запазим целостта на преливника, така че да може да се използва. Ще понижим още нивото на водата, така че да предотвратим скъсване на стената", обясни Бил Кройл от Департамента по водни ресурси в Калифорния.

Обемът на изкуственото езеро е над 4,3 милиарда кубически метра. Водата започна да тече през резервния преливник след проливните дъждове в събота. 

Природозащитници са предупредили за лошото състояние на язовира, още през 2005 година. Властите обаче били категорични, че водното съоръжение било безопасно и до ремонт не се е стигнало.