Владимир Путин заговори за Южен поток - 2

Москва продължава да желае да развива сътрудничество с Европа, но настоява и за гаранции, призна руският президент

06.02.2017 | 17:13 Редактор: Жанета Нейкова
Владимир Путин заговори за Южен поток - 2

Преди малко повече от две години по лично нареждане на руския президент Владимир Путин бе прекратен проектът за газопровод от Русия по дъното на Черно море до България и по-нататък към Централна и Западна Европа, предава Фокус.

След дълги, сложни и противоречиви преговори Москва и Анкара подписаха споразумение за нов газопровод – "Турски поток“ по дъното на Черно море до Европа. И до днес не е много ясно какво точно ще представлява този газопровод, ако изобщо някога бъде построен като алтернатива на "Южен поток“, и ще успее ли наистина да замени "Южен Поток“, коментира руското онлайн издание "Иносми“, цитиран и преведен от агенцията.

Това косвено призна и руският президент в унгарската столица Будапеща миналата седмица, напомняйки, че Москва продължава да желае да развива сътрудничество с Европа, но настоява и за гаранции. Путин не изпусна възможността да спомене България, която "не намери в себе си кураж в момента да се противопостави на решенията на Еврокомисията“, отстъпвайки под натиска на Брюксел, отдавна наблюдаващ неодобрително този проект.

Може ли изявлението на Путин в Унгария да се смята за сондиране на почвата за евентуални нови газови проекти с участието на България. Може. Може, защото тези предварителни маневри не датират от миналата седмица, а в една или друга форма не спряха дори и след уж окончателното прекратяване на "Южен поток“ преди повече от две години. Естествено, анализът на ситуацията започна на ниско ниво, на ниво повече и по-малко известни газови експерти, които изучаваха и обрисуваха възможните варианти за реализация и трансформация на проекта за газопровода.

Каквито и тълкувания, изводи и прогнози да бяха правени, в тях неизменно присъстваше България, която изглежда беше изтрита от Путин на руската газова карта на Европа. Най-популярна стана идеята, че една от двете предвидени тръби за "Турски поток“ ще премине през България, един мини "Южен поток“. Това е като балсам за душата на последните български управляващи, които съставяха планове как ще построят на мястото, където "Южен поток“ ще излиза от морето, разпределителен пункт и ще реализират продажба, продавайки газ на всички съседни страни и дори в Централна Европа, завършва Фокус.

 

1
0 rate up comment rate down comment 0
Daniela_Papastyliano
преди 3 години
Alpiniz***mail.bg, Защото Турция е лош съсед-позволява си да заплашва Гърция,Кипър,ФИРОМ/чрез албанците/ и дерибейства в България,но българите спат,а Бойко над 240 разбойници правят далавери с Ердоган.Сега ясно ли е?! Сигнализирай за неуместен коментар