Москва и Анкара стартират "Турски поток"

Крайният срок за реализация на проекта е 9 декември 2019 г.

11.10.2016 | 12:45 Редактор: Мария Аладжова
Москва и Анкара стартират

"Турски поток“ става факт. Москва и Анкара ще подпишат междуправителствено споразумение за стартиране на проекта, обяви директорът на „Газпром“ Алексей Милер. Това ще се случи в рамките на Световния енергиен конгрес в Истанбул. Събитието беше белязано от знаковата визита на руския президент Владимир Путин – първото му посещение в Турция след захлаждането на отношенията между Москва и Анкара заради сваления руски самолет миналата година.

Според Алексей Милер проектът предвижда изграждането на две тръби. Всяка от тях ще бъде с обем от 15,75 млрд. куб. м. газ. Едната тръба ще доставя газ директно за турския пазар, а през другата ще преминава транзитно синьо гориво за Европа.

Предвиден е и краен срок за проекта - 9 декември 2019 година. Положителни сигнали за реализирането на "Турски поток" дадоха лидерите на Русия и Турция. 

"Продължава нашата работа по проекта "Турски поток", който трябва да достави природен газ, който вече сме купили от балканската тръба, директно от Русия през Черно море. Гледаме на това с позитивизъм", заяви турският държавен глава. 

"Русия, като една от големите енергийни сили, винаги е давала своя принос за поддържането на дългосрочното и стабилно развитие на сектора и ще продължи да го прави. Днес, по време на подготовката за посещението тук, заедно с турските ни партньори и президента Ердоган обсъдихме детайлите около намерението ни да реализираме "Турски поток", заяви Путин.

Руският енергиен министър обяви, че споразумението между Анкара и Москва за проекта практически е готово за подписване. Москва взе решение за строежа на "Турски поток" след като стана ясно, че проектът за "Южен поток" не отговаря на изискването на ЕС от т. нар. "Трети енергиен пакет". По-късно обаче преговорите по "Турски поток" бяха спрени заради кризата в отношенията с Москва след свалянето на руския самолет.  

На срещата между Ердоган и Путин в Санкт Петербург през август беше решено да се възобнови работата по проекта, както и да се създаде работна група и пътна карта.