Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ще стане ли Турция четвъртият енергиен поток за Европа?

България много зависи отношенията Русия-Европа, заяви Димитър Гърдев пред Bulgaria ON AIR

10.10.2016 | 21:06
Ще стане ли Турция четвъртият енергиен поток за Европа?

"От срещата на четири очи между Владимир Путин и Реджеп Ердоган очаквам разговори, защото и двете държави са в лошо положение. Турция е държава след преврат, а Ердоган предприема спорни мерки, които хората осъждат. Върху икономиката на Русия тежат тежестите от санкциите, които бяха наложени от САЩ и ЕС. Те са свързани основно с присъединяването на Крим", обясни в "Денят ON AIR" експертът по международна сигурност Димитър Гърдев.

По думите на срещата ще се обсъди и решението на САЩ относно Сирия. 

"Икономика, енергийни въпроси и въпросите за сигурността са трите най- важни сегмента. Отпаднаха санкциите, които бяха наложени от страна на Русия към Турция. А руските туристи се завръщат", уточни Гърдев.

Той добави, че в енергетиката трябва да се отбележи подписването на "пътната карта" за "Турски поток".

"Турция иска да стане четвъртият енергиен поток за Европа, като обедини вече съществуващите проекти", каза още гостът.

Гърдев твърди, че икономиката е водещ въпрос при Турция, но при кризи виждаме как нещата са обърнати.

"Военнополитическият съюз е водещ и независимо, че Европа търпи Русия", смята гостът и допълни, че с интерес следи какви ще бъдат реакциите на Русия и Турция спрямо това напрежение, което се получи между САЩ и Русия за Алепо.

Според Гърдев целият случай Сирия е свързан с огромни, безпринципни договорки и действия от всички страни.

"Искането на Турция да купува руски газ и да го продава като свой я прави самостоятелен играч, а това няма да се хареса на Русия", категоричен е гостът.

"Конфликтът между НАТО и Русия ескалира от самото начало и трябва да има трезво отношение, защото няма никакъв проблем да се получи сблъсък. Няма да има тотална война, но са възможни регионални конфликти. Важно е как ще се отрази предизборната гонка в САЩ", категоричен е Гърдев.

По думите му външната политика на САЩ е константна величина и се формира от много мощни фактори. 

"Мигрантският казус ще остане актуален. Направено до тук е достатъчно само до този етап. Трябва да имаме различни планове и варианти. Разчитаме на помощ, но отношенията ни с Турция също са важни. Когато Европа няма ясни позиции, не бива да забравяме, че тези мигрантски вълни много зависят от Турция. България много зависи от фактора Сирия, фактора Турция и отношенията Русия- Европа", заключи експертът по международна сигурност Димитър Гърдев.

Целия разговор вижте във видеото: