Горски пожари в Чили

В другия край на света - снежна буря

24.01.2017 | 16:17 Редактор: Мария Аладжова
Горски пожари в Чили

Огромни горски пожари бушуват в Чили, където в момента там лятото е в разгара си. А в другия край на света, който е в ледената прегръдка на зимата, огромни преспи сняг затрупаха близо 300 автомобила на четири магистрали в Япония.

Огънят вече е изпепелил 130 000 хектара гори и пасища в Чили. Ситуацията се влошава от силния вятър. Властите се борят с  46 огнища на стихията в централната и южната част на страната.

Пламъци бушуват в района на пристанищния град Валпараисо, където пожар нанесе опустошения и в началото на месеца, както и около столицата Сантяго. Не е изключено някои пожари да са запалени умишлено, съобщиха от полицията. До момента стихията е взела три жертви. Десетки хора бяха принудени да напуснат домовете си.  Битката с огъня продължава вече няколко дни. Мексико, Канада, Франция и

Бразилия предложиха да помогнат за овладяване на пожарите.

Близо 300 автомобила бяха  блокирани от силна снежна буря в Западна Япония. Колите закъсали през последното денонощие на четири магистрали в префектура Тотори. Подразделения на армията бяха изпратени, за да измъкнат шофьорите от преспите. Двама души са настанени в болница заради измръзване.

През последните дни голяма част от страната бе обхваната от обилни снеговалежи и температури под нулата. На северния остров Хокайдо бяха регистрирани минус 32,8 градуса по Целзий – най-ниските стойности за тази зима. Синоптиците предупредиха, че лошото време ще продължи и през следващите дни.