Масови протести срещу Доналд Тръмп в САЩ и по света

Само във Вашингтон арестуваните са над 200, има подпалени автомобили и сблъсъци с полицията

21.01.2017 | 09:40 Редактор: Жанета Нейкова
Масови протести срещу Доналд Тръмп в САЩ и по света

Сблъсъци с полицията, подпалени автомобили и сълзотворен газ и над 200 арестувани само във Вашингтон. Церемониите по инагурацията на Доналд Тръмп бяха съпътствани от масови протести в цялата страна, както и в редица градове по света.

Шестима ранени полицаи, 217 арестувани - това е равносметката от протестите срещу Доналд Тръмп във Вашингтон.

Демонстрантите изпълниха улиците на американската столица, а по пътя си събаряха кошчета за боклук, чупиха витрини, палиха автомобили, сред които и паркирана на улицата черна лимузина.

Протестиращите нападнаха и мъж, носещ шапка с известния слоугън на Тръмп - "Да направим Америка отново велика".

Органите на реда отговориха със сълзотворен газ и сила. Няколко протестиращи се събраха и в Лос Анджелис, за да изразят недоволството си от плановете на Тръмп за масово депортиране на емигранти.

"Тук съм, за да протестирам срещу системата, която дойде на власт. Както и срещу расизма, сексизма и капитализма, от който получават облаги малко хора. Работническата класа, бедните - ние винаги сме бедни", сподели протестираща от латиноамерикански произход.

В редица европейски градове също бяха организирани протести срещу новия президент на Съединените щати. Многохилядни демонстрации имаше по улиците на Мадрид и на Брюксел, където се проведе литийно шествие, в подкрепа на правата на жените. 

Протести срещу Доналд Тръмп имаше и в други точки на света. В Мексико демонстранти построиха символична стена и гориха кукли, с лика на милиардера.

Акции срещу новия президент бяха организирани също в Аржентина, Боливия и Перу.