Доналд Тръмп: Днес връщаме властта обратно на хората!

От сега нататък ще бъде само Америка преди всичко, заяви 45-ят американски президент

20.01.2017 | 20:03 Редактор: Луиза Божинова
Доналд Тръмп: Днес връщаме властта обратно на хората!

След като положи клетва като 45-ия президент на САЩ, на тържествената церемония във Вашингтон Доналд Тръмп благодари на Барак Обама и на съпругата му Мишел за гладкото предаване на властта.

"Днес връщаме властта обратно на вас, хората. Твърде дълго време една малка група в столицата на нашата държава се възползват от благата, докато народът плаща затова. Политиците просперират, докато работните места напускат страната", бяха първите думи на Тръмп, който заяви още:

"Докато те празнуваха в столицата, борещите се за оцеляване семейства в цялата ни страна нямаха повод за празнуване. Това ще се промени от този момент, защото това е вашият момент. Той принадлежи на вас. Ще прехвърлим власт от Вашингтон, окръг Колумбия, към вас, народа", каза президентът в словото, което произнесе след като положи клетва на Капитолия.

"В течение на десетилетия субсидирахме армиите на чужди страни, докато нашата западаше. Защитавахме границите на други държави, но забравихме нашите граници. Харчихме трилиони зад граница, докато нашата инфраструктура загнива. Направихме други държави богати, докато ние обеднявахме", заяви още 45-ят американски президент.

Той обеща тържествено, че всяко решение ще бъде вземано така, че Америка да бъде преди всичко. "От този ден нататък, нова визия ще управлява нашата земя. От днес нататък ще бъде само Америка преди всичко", отбеляза той.

"Заедно ще направим Америка отново силна. Ние ще направим Америка заможна отново. Ние ще направим Америка горда отново. Ние ще направим Америка отново сигурна. И да, заедно, ние ще направим Америка отново велика", закани се Тръмп.

На церемонията присъстваха още Хилари Клинтън и бившият президент на САЩ Бил Клинтън. Двамата се присъединиха към други бивши президенти и техните съпруги, включително Джордж и Лора Буш.

Тръмп победи именно Хилари Клинтън в президентските избори на 8 ноември.

Встъпването в длъжност на Тръмп не мина и без сблъсъци. Сериозни спречквания имаше пред няколко пропускателни пункта за церемонията по полагане на клета между поддръжници и опоненти на новоизбрания американски президент.

Освен това активисти, облечени в черно, чупиха стъкла на магазини и коли, пострада и клон на "Банк ъф Америка" в столицата Вашингтон.