Нападателят в Ерусалим - "самотен вълк"

От израелската полиция съобщиха, че той не е бил член на терористична организация

09.01.2017 | 17:53 Редактор: Ирина Георгиева
Нападателят в Ерусалим -

Палестинският нападател, който вчера се вряза с камион в пешеходци и уби четирима в Ерусалим, не е бил член на терористична организация. Това обяви израелската полиция. 

28-годишният Абу Канбар е определен от разследващите като "самотен вълк". Той е баща на четири деца, а роднините му нямали идея за намеренията му. Сестра на Канбар обаче нарече постъпката му - "мъченическа". 

Часове по-късно хиляди поддръжници на "Хамас" демонстрираха в подкрепа на нападателя в ивицата Газа. Те изпълниха улиците на бежанския лагер Джабалия с анти-израелски скандирания и знамена на терористичната групировка.

"Посланието на нашата ислямистка партия "Хамас" е в подкрепа на всеки джихадист, извършващ атака, която слага край на действията на ционисткия ни враг. Израелските власти разпространиха имената на четиримата загинали при нападението кадети. Три девойки и младеж на възраст 20 и 22 години. Сред тях е и Шир Хая - тя е била отличничка в гимназията си и служела в разузнаването. Тя, както и колегите й, ще бъдат повишени в чин посмъртно", коментира лидерът на "Хамас" Фати Хамад. 

Разследващите вече са задържали деветима души, сред които петима членове на семейството на нападателя.

"Научихме за случилото се като всички останали. Около час по-късно израелските сили за сигурност наводниха квартала ни. Арестуваха мъже и жени и унищожиха домове. Нападаха всекиго - дори случайни хора на улицата. И блокираха входовете на селото", разказа Абу Али, чичо на един от нападателите.

След вчерашната спешна среща на правителството бяха мобилизирани няколкостотин допълнителни полицаи, които да патрулират в източен Ерусалим. Беше издадена и заповед, разрешаваща арестите на симпатизанти на "Ислямска държава" без процес. 

Днес беше внесен и законопроект, предлагащ даване на абсолютен имунитет на израелските войници за действията им по време на служба.