Продължава чистката след опита за преврат в Турция

Още почти 6 хил. служители в полицията, държавната администрация и в научния сектор са уволнени

07.01.2017 | 12:59 Редактор: Ирина Георгиева
Продължава чистката след опита за преврат в Турция

Властта в Турция продължава с мащабната чистка след опита за преврат в средата на миналата година. Още почти 6 хил. служители в полицията, държавната администрация и в научния сектор са уволнени с постановления, издадени в рамките на извънредното положение в страната, предава Ройтерс.

Извънредното положение в Турция беше въведено след неуспешния опит за преврат на 15 юли 2016 г. То позволява на правителството да заобикаля парламента, като приема нови закони и ограничава правата и свободите, когато сметне за необходимо.

Извънредното положение в страната беше въведено с първоначален срок на действие от 3 месеца. То беше удължено на два пъти – веднъж през октомври миналата година и още веднъж преди няколко дни, заради атентата в Истанбул. Засега се предвижда мярката да действа до 19 април, макар и властите да намекват, че ще я удължават за неопределен срок.

С три отделни постановления турското правителство е освободило от работа почти 2 700 полицаи, 1 700 служители в правосъдното министерство, повече от 800 служители в здравното министерство, почти 700 учени и други.

Прочетете останалата част от статията в Investor.bg