Оцелели от атаката в Истанбул разказват за ужаса

Жертвите са вече идентифицирани

02.01.2017 | 18:23 Редактор: Жанета Нейкова
Оцелели от атаката в Истанбул разказват за ужаса

На вторият ден  от атака в клуб "Рейна" Истанбул всички жертви са вече идентифицирани. Те са  от 12 националности. А за ужаса на случилото се, разказват оцелелите:

Американецът Уилям Джейкъб Раак е сред оцелелите след кървавата атака в новогодишната нощ в клуб "Рейна" в Истанбул. 

"Това, което се случи е голяма трагедия, просто ужасно. Не искам да говоря за случилото се, но искам да кажа, че Турция е една добра страна и е толкова жалко, че се случват подобни неща. В злополучната нощ бяхме 9 души, като 7 от нас бяха простреляни. Съчувствам на всички, желая им всичко най-хубаво. Срещал съм тук само добри хора", казва Уилям.

Ливанецът Франсоа Ал-Асмар също е в клуба във фаталната нощ. Мъжът, който пристига в Турция по работа оцелява, правейки се на загинал.

"Той изстреля един изстрел в себе си. Помислихме, че това е някакъв ядосан или пиян човек, който просто стреля с пистолета си. После обаче чухме автоматична стрелба, всички лежахме на пода. Аз се скрих зад една маса, седях на земята, но рамото ми, може би, се е показало. Той не стреляше във въздуха, а във земята и ме простреля. Аз лежах и се правех на умрял, за да не продължи да стреля по мен. Бях на парти, празнувахме и в следващия момент някой влиза и започва да стреля по всички в клуба", разказва Франсоа.

Паника и страх - такава картина описват очевидци на нападението.

"Веднага щом влезе започна да стреля и не спря. Най-малко 20 минути продължи стрелбата. Мислехме, че са няколко, защото стрелбата не спираше. За щастие успяхме да се скрием на терасата. Там не ни откриха", споделя очевидец.

"Хората, които бяха до мен бяха простреляни, може и да са убити. В паниката всички се разбягахме и никой не виждаше какво се случва около него. Случилото се, обаче, не означава, че аз повече няма да идвам тук. За мен Истанбул е един от най-хубавите градове в света и аз ще идвам тук отново и отново", категоричен е друг очевидец на атаката.

Властите идентифицираха жертвите на атаката - има много чуждестранни граждани. Сред тях са 7 души от Саудитска Арабия, по 3-ма от Ирак и Ливан, по 2-ма от Тунис, Мароко, Индия и Йордания. Кувейт, Канада, Израел, Сирия и Русия също са загубили по един свой гражданин в атаката. Сред загиналите е и германец. Жертвата е 25-годишен мъж от Бавария.