Оланд от Багдад: Борбата с ИД в Ирак е ключова за превенцията

Държавният глава се срещна с френски военни, помагащи на близкоизточната страна в борбата с радикалната групировка

02.01.2017 | 12:31 Редактор: Луиза Божинова
Оланд от Багдад: Борбата с ИД в Ирак е ключова за превенцията

Действията срещу тероризма в Ирак помагат да се предотвратят терористичен акт на френска територия. Това каза френският президент Франсоа Оланд по време на посещението си в Ирак. Той се срещна с френски военни, които обучават членове на иракските специални сили. Държавният глава заяви, че усилията им за обучение на иракските войници за борба срещу близкоизточната радикална група са ключови за превенция на терористични атаки у дома.

"Ние имаме общ враг - това е "Ислямска държава", това е тероризмът. Трябва да преследваме този враг навсякъде, където съществува - Ирак, Сирия. Участието на френските войници във войната в Ирак срещу терористичната групировка ИДИЛ е от ключово значение за предотвратяването на терористични атаки във Франция. Предприемането на действия срещу тероризма в Ирак означава предотвратяване на атаките на наша територия", заяви Оланд.

Цел на посещението на френския президент са и разговори с висши иракски представители, предаде Франс прес, цитирана от "Фокус".

Оланд остава най-видният държавен глава, посещавал Ирак след организирането преди две години и половина на водената от САЩ коалиция срещу джихадистите.