В Европа и САЩ затегнаха мерките за сигурност

Ню Йорк, Брюксел и Ница осъмнаха с десетки полицаи, особено около коледните базари

21.12.2016 | 16:04 Редактор: Ирина Георгиева
В Европа и САЩ затегнаха мерките за сигурност

Освен в Берлин, затегнати мерки за сигурност и в други големи европейски и американски градове. Ню Йорк, Брюксел и Ница осъмнаха с десетки полицаи, особено около коледните базари.

Таймс Скуеър, Световният търговски център и Рокфелер център са сред ключовите места в Ню Йорк със засилена охрана. Полицаи с автоматично оръжие и бронежилетки се разхождат по всички туристически точки, сред които и коледните базари. На различни места има и мобилни пропускателни пунктове, на които се проверяват камиони. 

"Нямаме данни за специфична заплаха, но въпреки това полицията на Ню Йорк засилва присъствието си около коледните базари. Специални части бяха разположени из града един или два часа след атаката в Берлин. И това ще продължи, докато сметнем за нужно", коментира кметът на Ню Йорк Бил де Блазио.

Белгия също затегна мерките за сигурност. Страната остава под терористична заплаха от трето ниво, което означава сериозна вероятност за атака. 

"Особено що се отнася до коледните базари, ние сме особено чувствителни и много внимателни. На всеки час разговаряме с полицията, в постоянен контакт сме и съгласуваме с тях всички допълнителни мерки за сигурност", заяви Марина Бресчиани, която е организатор на Коледен базар в Брюксел.

В Ница, която също стана жертва на атентат с камион-убиец това лято, от вчера патрулират повече полицаи. Около коледния базар са издигнати металодетектори. Въпреки призива на вътрешния министър към хората да излязат и да се веселят, в деня след атаката в Берлин посетителите са чувствително по-малко. 

"Тук няма никого, никого. От тази сутрин е пълно мъртвило. Очаквахме да се случи така. Нормално е", смята Фредерик Мом, който е собственик на будка на Коледен базар в Ница.

От първите атаки, които преживя Франция през 2015 година, мобилизираните в страната военни и полицаи са 7 хиляди. Други 3 хиляди са в готовност да се включат извънредно по празниците.