fallback

Еврокомисията реши: Apple плаща 13 млн. евро на Ирландия

Американската технологична компания ще обжалва решението още тази седмица

19.12.2016 | 16:45 Автор: Жанета Нейкова

Американският технологична компания Apple ще обжалва тази седмица решението на Европейската комисия (ЕК), според което трябва да плати до 13 млрд. евро (11 млрд. паунда) в Ирландия заради незаконни данъчни облекчения, предава BBC, цитирано от Dnes.bg.

По-рано през годината регулаторите на ЕС заявиха, че спорната данъчна сделка на Apple с ирландските власти е била незаконна и настояха за наказание. Технологичният гигант, от своя страна съобщи, че е "удобна мишена". Ирландия също оспорва решението, твърдейки, че регулаторите на ЕС накърняват националния суверенитет.

Европейската централа на Apple е разположена в Ирландия, където стандартната ставка на корпоративния данък е 12,5%. През август ЕК заяви, че Ирландия е позволила на компанията да плати значително по-малко в сравнение с други компании, като ефективното плащане е било в размер на не повече от 1%.

Министерството на финансите на Ирландия направи необичайно критично изявление, в което поясни, че ЕК „погрешно е интерпретирала съответните факти и ирландските закони".

Ирландия не приема анализа на ЕК, поради което е подала молба във Върховния съд на Европейския съюз да отмени цялото решение. 

"Ирландия не предоставя благоприятно данъчно третиране за Apple. Пълният размер на данъка е бил платен в този случай и не е била предоставена държавна помощ", казва се в становището. „Ирландия не осъществява сделки с данъкоплатците", допълва се в документа.

fallback
Още от Свят
fallback