Сблъсъци и арести във Венецуела, над 300 задържани след протест

Недоволството е срещу плана на правителството да изтегли от обращение банкнотите със стойност 100 боливара

19.12.2016 | 13:24 Редактор: Луиза Божинова
Сблъсъци и арести във Венецуела, над 300 задържани след протест

Масово недоволство, сблъсъци и арести във Венецуела. Над 300 души бяха задържани след протестите срещу плана на правителството да изтегли от обращение банкнотите със стойност 100 боливара, заради високата инфлация в страната.

В някои градове на страната е въведен комендантски час, след като се стигна до сблъсъци между протестиращи и полиция. Властите съобщават за един загинал - 14-годишно момче, което е било застреляно по време на безредиците. 

Военни патрулират по улиците на много населени места, за да се предотвратят мародерствата в десетки магазини. 

"Миналата вечер трябваше да платя 5 хиляди боливара с банкноти от по 100, за да мога да си купя брашно. В магазина не приеха банкнотите от 100 боливара. Тази система не функционира. Не можем да си купим храна. Тези пари нямат стойност", оплаква се жител. 

"Никой не иска да приеме тези банкноти от по 100 боливара. Къде изчезнаха банкнотите от по 10, 20, 50 боливара? С какво ще си купуваме храна?", пита Ернесто Замбрано. 
 
Недоволството във Венецуела не спря дори след като кабинетът обяви в събота, че удължава валидността на банкнотите от 100 боливара с още две години. 

Страната е обхваната от икономическа криза и остър дефицит на храни и продукти от първа необходимост. По време на протестите през уикенда демонстрантите палиха банкноти и обвиниха правителството за недостига на лекарства и храни.