Обама заплаши руските хакери

Според президента именно Русия стои зад кибератаките в САЩ

16.12.2016 | 14:47 Редактор: Мария Аладжова
Обама заплаши руските хакери

Съединените щати отвръщат на хакерските атаки на Русия. Заканата дойде директно от президента Барак Обама в интервю по радио NPR

С изказването си държавният глава директно обвини Москва, че с хакерски атаки се е опитала да повлияе на изхода от президентските избори в САЩ. Анализатори припомнят, че Обама и преди е споменавал версията за намесата на руски хакери, но само с намеци.

"За мен няма място за никакво съмнение. Когато някое чуждо правителство се опита да наруши интегритета на нашите избори, ние трябва да предприемем съответните действия - в момент и място по наш избор. Някои от нашите мерки ще бъдат категорични и публично огласени, други ще останат скрити. Г-н Путин е напълно наясно с моето отношение по този въпрос, защото го повдигнах директно пред него", заяви Обама. 

Новоизбраният президент Доналд Тръмп, на когото се предполага, че са помагали руснаците, нарече обвиненията "абсурдни". Белият дом се загрижи за хакерските атаки едва след поражението на Хилъри Клинтън, написа в Twitter милиардерът.