Последна реч за националната сигурност: Обама говори за борбата с тероризма

Анализатори коментират, че с речта си той отправя послание към наследника си Доналд Тръмп

07.12.2016 | 16:43 Редактор: Ирина Георгиева
Последна реч за националната сигурност: Обама говори за борбата с тероризма

Последна реч за националната сигурност. Президентът на САЩ Барак Обама говори за борбата с тероризма и другите международни заплахи за американците.

Държавният глава на САЩ подчерта, че администрацията му успешно е формирала коалиции. Работи и с местни правителства за елиминирането на тероризма в лицето на "Ислямска държава", без да се налага да изпраща голям контингент американски сили. 

"Вместо да предлагаме фалшиви обещания, че можем да елиминираме тероризма като пускаме още бомби или да използваме все повече и повече войници, или да издигаме огради, които да ни пазят от останалата част на света, ние трябва да обърнем дългосрочен поглед на терористичната заплаха и да изградим стратегия, която може да се поддържа", заяви президентът на САЩ Обама.

Обама говори и за страха като движеща сила. 

"Целта на тези терористи е да ни сплашат и да променим нашите ценности и нашата демокрация. А факт е, че хората не вземат добри решения, когато са движени от страх. Тези терористи никога не може директно да унищожат нашия начин на живот. Но ние можем да променим тях, ако останем такива каквито сме и запазим ценностите, на които тази нация е основана", добави държавният глава.

Анализатори коментират, че с речта си Обама отправя послание към наследника си Доналд Тръмп. Многократно по време на кандидат-президентската си кампания новият президент посочваше Обама и Клинтън като "съоснователи" на "Ислямска държава", обвинявайки ги, че са помогнали за развитието на групировката.