В Италия: Резултатът от референдума и оставката на Ренци понижиха коледното настроение

Във Флоренция най-силно се усеща нестабилността в държавата

06.12.2016 | 22:28 Редактор: Ирина Георгиева
В Италия: Резултатът от референдума и оставката на Ренци понижиха коледното настроение

Резултатът от референдума в Италия и оставката на премиера Матео Ренци понижи градуса на коледното настроение. Въпреки празничните светлини във Флоренция, политическата безизходица отне частица от празничния дух.

Във Флоренция - градът, в който изгрява политическата кариера на Матео Ренци като градоначалник, най-силно се усеща нестабилността в държавата след резултата от референдума. Политическата обстановка измества коледната атмосфера. 

Витрините на магазините и улиците на града грейнаха в разноцветни светлини. Настроението сред купувачите обаче не е на ниво, едни споделят, че празникът няма да бъде засегнат, тъй като смяната на правителства не е нещо ново.

"Не харча много. Не прекалявам, така че ситуацията няма да е по-различна от други години. Ситуацията не е по-лоша от преди", коментират гражданите.

А други са обезпокоени, че настоящата ситуация ще се отрази на разходите им.

"Мисля, че хората ще купуват по-малко подаръци, но ще бъдат полезни. Например аз ще купя полезни подаръци за любимите ми хора", коментираха едни.

"Първо трябва да си платим данъците, а те са много. Идваме да огледаме само какво се предлага, но със сигурност ще купим нещо малко", добавиха други.

Оставката на Ренци събуди опасенията, че "Движение 5 звезди" може да дойде на власт. В неговата платформа е заложена амбицията за излизане от Еврозоната.

Междувременно докато Италия сформира ново правителство, анализатори коментират, че хората все повече гледат витрините, отколкото купуват.