Критичен референдум в Италия определя бъдещето на Ренци

Над 50 млн. италианци гласуват за промени в Конституцията

04.12.2016 | 09:58 Редактор: Тодор Петров
Критичен референдум в Италия определя бъдещето на Ренци

Днес в Италия се провежда критичен референдум. Жителите на Ботуша трябва да се произнесат с "Да" или "Не" за прилагането на драстични промени в Конституцията. Премиерът Матео Ренци, че ще подаде оставка, ако италианците отхвърлят референдума.

Над 50 млн. италианци имат право на глас на референдума. Те трябва да решат дали са съгласни с драстично орязване на правомощията на Сената и ограничаване на местната власт. Според правителството това ще улесни законодателния процес, тъй като Сенатът няма да има думата за по-голяма част от предложените закони.

Според Матео Ренци така ще се постигне по-голяма политическа стабилност. Жители на град Понтасиеве, родното място на Ренци, заявиха, че ще го подкрепят и ще гласуват с "Да" на референдума. 

Ако избирателите отхвърлят референдума премиерът Ренци обеща, че ще подаде оставка. Според анализатори това може да тласне страната към политическа безизходица и нови избори. Оставката на Ренци може да доведе на власт Движение "5 звезди", чиято платформа е за излизане от Европейския съюз.

Вижте всичко по темата във видеото: