Орбан: Съдбата на Европа се решава от южната граница на България

Унгарският премиер награди Бойко Борисов с орден за граждански заслуги

30.11.2016 | 17:20 Редактор: Мария Аладжова
Орбан: Съдбата на Европа се решава от южната граница на България

Съдбата на Европа днес се решава на южната граница на България. Българите укрепват сигурността на Унгария, но и защитават цяла Европа. Това каза министър-председателят на Унгария Виктор Орбан по време на награждаването на българския премиер в оставка Бойко Борисов с ордена "Голям кръст за граждански заслуги" в сградата на парламента в Будапеща.

"За нас унгарците беше важно да знаем и да чувстваме, че на Балканския полуостров има един народ, чиято съдба и история е свързана с нашата, който разбира нашето мислене и нашите действия. Това е особено ценно сега, когато Европа се държи сякаш нищо не е научила и всичко е забравила от последните десетилетия. Днес отново е необходимо да защитим външните граници на Европа и тази задача трябва да бъде изпълнена от тези, които имат дългогодишна история и памет. Ние повече от 100 години се борим с историята. Ние, унгарците и българите, се борим с историята. Има грешки в историята, които не могат да бъдат поправени, но се стремим всички наши решения да бъдат в полза на националните интереси. Само така можем да защитим себе си и да защитим Европа", каза още Орбан, цитиран от "Фокус". 

По думите му това отличие е едновременно знак за хилядолетната дружба на България и Унгария и знак на уважение към един изключителен политически път. "То е и свидетелство за това, че българите начело с министър-председателя защитават цяла Европа. Те не са задължени за това от някакви договори, а от своята история и християнски ценности", каза още унгарският премиер по време на официалната церемония в парламента в Будапеща.