Сирийските бунтовници са изгубили контрола над северните квартали в Алепо

Близо 10 000 цивилни са напуснали града заради бомбардировките

28.11.2016 | 14:56 Редактор: Луиза Божинова
Сирийските бунтовници са изгубили контрола над северните квартали в Алепо

Сирийските бунтовници са изгубили контрола над всички северни квартали в обсадения град Алепо. Офанзивата принуди хиляди цивилни да напуснат града.

Правителствените сили са превзели няколко квартала и вече контролират повече една трета от града. По данни на неправителствени организации близо 10 000 цивилни са напуснали Алепо заради бомбардировките. Те се превозват с автобуси. 

"Армията ни спаси. Те ни осигуриха автобуси и ни изведоха на сигурно място. Вече не се страхуваме от терористи", казва жител. 

"Живеехме ужасен живот. Виждахме смъртта. Няма хляб, няма захар, няма никаква храна, няма нищо", споделя друг цивилен. 

Според експерти, това е първото толкова голямо бягство на цивилни от четири години насам. Смята се, че около 270 000 души все още се намират в източната част на града - без храна и медицински грижи. 

Междувременно жена от Алепо, станала популярна, пишейки от името на дъщеря си в Twitter за ужаса на войната, публикува тъжен пост - за сбогуване. Съобщението гласи: 
"Под тежките бомбардировки, няма да останем живи. Когато умрем продължавайте да говорите за останалите 200 000, които са барикадирани вътре в Алепо. Чао." 

По думите на жената в неделя боевете са били най-ожесточени. Тя изрази загриженост за дъщеря си и написа, че момиченцето иска да живее в мир. Часове след публикуването на прощалния туит домът им е бил унищожен. 

"Нямаме вече интернет, къща, нищо. Всичко е развалини. Молете се за нас. ". Майката публикува снимки на дъщеря си, потънала в прах, но както обикновено усмихната и щастлива.