Саркози обяви оттеглянето си от политиката

Решението на бившия френски президент дойде след поражение на първичните избори

21.11.2016 | 14:06 Редактор: Тодор Петров
Саркози обяви оттеглянето си от политиката

Бившият президент на Франция Никола Саркози обяви оттеглянето си от политиката. Решението му бе предшествано от загубата му в първия тур на първичните президентски избори. На тях Републиканската партия трябваше да излъчи двамата кандидати, продължаващи борбата си за Елисейския дворец.

След като първоначалните данни показаха, че Саркози заема трето място, той призна своето поражениеq без да дочака финалното преброяване на гласовете. Саркози поздрави бившите премиери на Франция Франсоа Фийон и Ален Жюпе за преминаването им във втория тур на надпреварата, признавайки, че на 27 ноември ще даде гласа си за Фийон. 

"Заставам твърдо зад своите ценности, както винаги досега съм правил през дългогодишната си политическа кариера. Винаги съм защитавал интересите на Франция с цялата си страст и отдаденост. Сега обаче не успях да убедя френския народ и не получих неговата подкрепа. Уважавам това решение и ще се съобразя с него", призна Никола Саркози. 

Според анализатори ниските рейтинги на управляващата социалистическа партия сочат, че избраникът на десните вероятно ще се бори с представителя на антиевропейските и антиимиграционните настроения в страната Марин льо Пен. Президентските избори във Франция ще се проведат през пролетта на 2017 година.