Продължават протестите срещу Доналд Тръмп

Над 860 хиляди американци се подписаха под петиция с искане Хилари Клинтън да бъде обявена за президент на САЩ

11.11.2016 | 13:55 Редактор: Луиза Божинова
Продължават протестите срещу Доналд Тръмп

По-малко от 48 часа след приключването на изборите в САЩ, новоизбраният американски президент се сблъска с многобройни протести срещу победата си. 
Републиканецът Доналд Тръмп, който трябва да положи клетва на 20 януари догодина, определи като "много несправедливо" гражданското недоволство срещу него. 

"Имах много отворени и успешни президентски избори. Сега професионални демонстранти, подбудени от медиите, протестират. Много несправедливо!", написа милиардерът в профила си в социалната мрежа Twitter. 

За втори пореден ден стотици хиляди хора излязоха по улиците на големите американски градове, скандирайки лозунга - "Това не е моят президент". 

Полицията в Ню Йорк засили охраната на Тръмп тауър, където се помещава щаба на новоизбрания държавен глава. Демонстрантите обявиха, че през уикенда се очакват още по-масови протести, въпреки че Доналд Тръмп обяви в победната си реч след изборите, че ще бъде президент на всички американци. 

"Преподавам на имигранти. Много от тях са особено объркани от резултата от тези избори. След като им обясних каква е ситуацията, те ме попитаха – Ще бъдем ли депортирани? Това е единственият въпрос, който ми задават през последните два дни. Хората са изплашени, а аз не знам какво да им отговоря", заяви Емерсън, протестиращ. 

В Орегон протестите прераснаха в сблъсъци с полицията. Демонстрантите чупиха витрини на магазини и прозорци на коли. След като част от хората започнаха да хвърлят пиратки по улиците и запалиха няколко кофи за боклук се стигна и до намеса на полицията, която определи митинга като бунт. 

Междувременно над 860 хиляди американци се подписаха под петиция с искане кандидатът на демократите Хилари Клинтън да бъде обявена за президент на САЩ. 

"Тръмп е негоден да служи. Клинтън спечели народния вот и трябва да бъде президент", твърдят инициаторите на петицията, публикувана на сайта Change.org.