Путин: Русия ще направи всичко възможно да се сближи със САЩ

Имаме общи ценности, предлагам на Тръмп да работим заедно, заяви Меркел

09.11.2016 | 18:01 Редактор: Тодор Петров
Путин: Русия ще направи всичко възможно да се сближи със САЩ

След избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ не закъсняха и реакциите на световните лидери. Ето и първите коментари на Владимир Путин и Ангела Меркел:

"Бих искал да поздравя американския народ в края на тази изборна кампания, а Доналд Тръмп с победата в този вот. Ние чухме неговите предизборни становища, които целят възобновяване на отношенията между Русия и САЩ", заяви руският президент Владимир Путин.

Той добави, че това няма да е лесно, Русия е готова да изпълни своя дял. 

"Русия иска и ще направи всичко възможно, за да върне тези взаимоотношения по стабилния път на развитието. Това ще окаже положително влияние върху климата на световната политика, като имаме предвид специалната отговорност на Москва и Вашингтон за запазване на глобалната стабилност и сигурност", каза още Путин.

"Германия и САЩ са свързани от общи ценности - демокрация, свобода, уважение на правото и на хората, без значение от техния произход, цвят на кожата, религия, сексуална ориентация и политически възгледи. На основата на тези ценности предлагам на бъдещия президент на САЩ да работим заедно", заяви от своя страна германският канцлер Ангела Меркел.