Проучване: Светът предпочита Тръмп за президент на САЩ

Интересът към политическите реалности отвъд Океана стана причина за нетрадиционно изследване

09.11.2016 | 15:42 Редактор: Ирина Георгиева
Проучване: Светът предпочита Тръмп за президент на САЩ

Светът си избра президент на САЩ още преди официалното оповестяване на резултатите в Америка. Интересът на отделните държави към политическите реалности отвъд Океана стана причина за интересен проект.

Поради тази причина холандците Артър вант Хууг и Филидор Виесе, решават да се заемат с възникнал като на шега проект. Двамата графични дизайнери създават интернет сайт с глобален достъп, на който задават един кратък и ясен въпрос: Кого би избрал светът за президент на САЩ?

Целта на това нетрадиционно и съвсем непретендиращо за представителност изследване на общественото мнение е да се провери в кои държави и в коя точка на планетата хората са най-заинтересовани от изхода на битката за Белия дом. Затова Хууг и Виесе призовават всеки, желаещ да отдели минутка от времето си и да даде своя глас в този оспорван вот.

В гласуването са се включили близо 440 000 души от почти всички точки на планетата. Само час преди отварянето на избирателните секции в САЩ общият резултат от вота  показва солидна преднина за кандидата на републиканците Доналд Тръмп. Милиардерът взема първото място с 56%. Основният му опонент - кандидатът на демократите Хилари Клинтън изостава с цели 10% и взема само 44 на сто от гласовете.

Проучването на двамата холандци показва, че магнатът с политически амбиции е предпочитан американски президент за американците, руснаците, бразилците, сърбите и македонците. Тръмп е подходящ за държавен глава и според 75% от българите, взели участие в този вот. Популярността на републиканеца се простира над по-голямата част от Близкия изток, Африка и дали отдалечения Сибир.

За Хилари Клинтън биха гласували в Канада, Китай, Индия и Украйна, Румъния. За нея биха гласували дори в Албания, Иран, Пакистан и Япония. Популярността на бившата първа дама е най-голяма в Южна Америка, както и в Мексико.

Разбира се в някои държави като Египет, Либия, Хаити и Малави  двамата кандидати са с изравнени позиции. В тези страни обаче броят на гласувалите е твърде малък, за да окаже някакво влияние на общия резултат.

При внимателно вглеждане в резултатите става ясно, че най-активно са гласували американците, канадците, бразилците, руснаците и европейските граждани. Според данните на сайта и 921 българи са взели участие във вота.

Разбира се данните от гласуването не са представителна извадка и са получени на база доброволно желание за участие, свободно време, достъп до интернет, напомнят създателите на проекта.