Борисов: Да си честитим новия американски президент!

Новината за избора на милиардера развълнува и българските депутати

09.11.2016 | 15:04 Редактор: Ирина Георгиева
Борисов: Да си честитим новия американски президент!

Премиерът Бойко Борисов поздрави новия президент на Съединените щати. На редовното правителствено заседание министър-председателят се обърна към членовете на кабинета с думите: "Да си честитим новия американски президент". Новината за избора на милиардера развълнува и депутатите.

Новината за избора на Доналд Тръмп беляза началото на заседанието на българското правителство. В българския парламент изборът на милиардера зарадва социалистите. 

"Не мисля, че ще има промяна и обрат в тоталната външна политика на САЩ. Все пак аз се надявам за едни по-загрижен поглед за света като цяло и някак си по-коректни и толерантни отношения с другите големи определящи световния ред", заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Атанас Мерджанов.

"И ако това се случи ще бъде добре и за нас, тъй като конфронтацията между Съединените щати и Русия за България създава и вътрешни проблеми включително", добави депутатът от БСП лява България Кристиян Вигенин.

"Аз се надявам той да прекъсне тази агресивна политика по създаване на конфликти с цел стабилизиране на американската икономика", коментира Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт.

Други бяха разочаровани и видяха заплаха за сигурността в наследника на Барак Обама. 

"Това, което трябва да ни тревожи и това, за което трябва да работим е заздравяване на връзките в НАТО, защото г-н Тръмп изрази някои резерви", заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев.

От ГЕРБ пък не видяха повод за притеснения.

"Аз смятам, че всяка една предизборна кампания има голям предизборен заряд, много популизъм. Виждате, че в последните няколко седмици Доналд Тръмп беше много по-обран и аз съм убеден, че както и неговият щаб, така неговите експерти няма да променят рязко курса на Съединените щати и ще си останат изключително силен фактор в НАТО", коментира председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Очаквано депутатите не пропуснаха да обвържат драматичния и напрегнат избор на американците с предстоящия вот у нас. Според БСП и българите подобно на американците търсят промяна, а според мнозинството червеният кандидат не може да се сравнява с Доналд Тръмп заради своите обвързаности.