Кой пръв поздрави Тръмп за победата му?

Председателят на ЕП Мартин Шулц сподели, че очаква трудни отношения със САЩ оттук нататък

09.11.2016 | 14:28 Редактор: Ирина Георгиева
Кой пръв поздрави Тръмп за победата му?

Май само полярната мечка Феликс, която живее в зоопарк в Русия, "позна" че Тръмп ще спечели. Същевременно стана ясно, че и руският държавен глава Владимир Путин вече поздрави Доналд Тръмп.

Кой пръв обаче поздрави Тръмп за победата му?

Въпреки че се скри от медиите, претендентката на Демократите за Белия дом Хилари Клинтън първа поздрави Тръмп, макар и по телефона. 

Последва я руският президент Владимир Путин с думите "Диалогът между Москва и Вашингтон, базиран на принципите на равноправие и взаимно уважение, отговаря на интересите на двете страни". 

Радостно посрещна новината унгарският президент Виктор Орбан. 

"Каква страхотна новина. Демокрацията е все още жива", написа Орбан на страницата си в социалната мрежа Facebook. 

Председателят на ЕП Мартин Шулц сподели, че очаква трудни отношения със САЩ оттук нататък.

"САЩ имат прекрасна Конституция и президентът, избран въз основа на тази Конституция трябва да се придържа към основните правила, залегнали в нея. Сигурен съм, че това ще е основа за трансатлантическо партньорство. Няма да е лесно, защото по време на предизборната кампания чухме някои елементи на протекционизъм, както и някои тревожни думи за жените, за малцинствата. Моят опит показва, че предизборната кампания се различава от реалната политика по време на един президентски мандат. Заради това се надявам на рационално сътрудничество", заяви Шулц.