Как Тръмп победи Клинтън?

Резултатите от президентските избори в САЩ изненадаха не само социолозите, но и целия свят

09.11.2016 | 13:11 Редактор: Ирина Георгиева
Как Тръмп победи Клинтън?

Резултатите от президентските избори в САЩ изненадаха не само социолозите, но и целия свят. Кандидатът на Републиканците Доналд Тръмп, сочен от всички като аутсайдер в американската политика, успя да се пребори считаната за фаворит за Белия дом – демократа Хилари Клинтън.

След края на изборния ден в САЩ, започна истинската битка за това кой да бъде новият обитател на президентската резиденция на "Пенсилвания авеню" 1600. 

След затварянето на изборните секции на Източното крайбрежие резултатите показваха явна преднина за кандидата на демократите Хилари Клинтън. Бившият държавен секретар, който имаше шанс да стане първата жена президент в над 200-годишната история на САЩ, бе подкрепена и от няколко от големите щати на Западното крайбрежие. 

Голямата изненада обаче дойде след преброяването на гласовете от Средния запад. Централата част на Америка се оцвети в червено – коментираха анализатори, имайки предвид червеният цвят, с който се обозначаваха щатите, гласували за републиканците. 

Магнатът спечели в 30 от 50-те американски щата. Тръмп успя да победи Клинтън дори в Пенсилвания и Уисконсин, които не са подкрепяли републикански кандидат от изборите през 1984 година. Той победи и в Айова, където от 2004 година властват демократите. 

Тръмп успя да удържи победа в щатите, традиционно подкрепящи Републиканската партия. Макар да успя да спечели в 17 щата и във федерален окръг Колумбия Хилари Клинтън не успя да заинтригува нацията. Анализатори коментират, че макар бившият държавен секретар да бе най-подготвеният кандидат за президент, стана ясно, че Тръмп е по-харесваният кандидат от типа, с който средностатистическият американец би седнал да пие бира на една маса. 

Малко след като американските медии обявиха новината за победата на Тръмп, Хилари Клинтън позвънила в щаба на милиардера, за да го поздрави. Бившият държавен секретар не се появи в нощта след изборите, за да говори пред своите шокирани привърженици. Агенция Reuters излъчи кадри, на които се виждаха много разстроени поддръжници на претендентката на демократите за Белия дом. Според агенцията обкръжението на Клинтън не може да повярва какво се случва.

Когато встъпи в длъжност на 20 януари 2017 година, Тръмп ще разполага и с подкрепата на двете Камари на американския Конгрес. 

Републиканската партия запазва мнозинството си в Камарата на представителите - Долната Камара на Конгреса. Републиканците получиха 235 гласа в 435-членната Камара, а демократите имат 191 мандата. Запазването на републиканското мнозинство бе очаквано и под въпрос бяха само няколко депутатски места. Вниманието бе насочено към оспорваната битка за контрол над 100-местния Сената - горната камара на Конгреса, в която до този момент превес имаха демократите. 

Републиканците обаче успяха да получат мнозинство от 51 мандата срещу 49 за демократите.