Идва ли краят на студентските бригади в САЩ?

Коментар на Светлан Данев и Румяна Сотирова в "Бизнес старт"

09.11.2016 | 12:50
Идва ли краят на студентските бригади в САЩ?

Българите са били посочени, като номер едно служители за американските работодатели, на срещата на спонсориращите американски организации през октомври. Компаниите имат желание по-голяма бройка български студенти да заминат за овакантените летни позиции. На второ място са филипинските студенти, но те са далеч назад. Тази тенденция продължава вече четири пет години. Това каза образователният консултант Светлан Данев в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Йоанна Николова.

Има тенденции за въвеждане на квотен принцип и е добре студентите да не отлагат кандидатстването си, все пак е препоръката на специалистите.  

"Въпреки че Доналд Тръмп декларираше, че ще се разправи с всички емигранти и нелегално пребиваващи, това по никакъв начин не касае легално пребиваващите студенти, защото това не е работна програма, а програма за културен обмен, въпреки че студентите се връщат в България с една не лоша сума", каза още Данев. 

Неведнъж се е спекулирало от страна на различни американски политици да бъдат прекратени или променени студентските програми, но има много добри аргументи защо тези програми трябва да останат, каза от своя страна Румяна Сотирова от usitcolours.bg. 

"Мен малко ме изненадва позицията на Тръмп, защото не много отдавна, преди 6-7 години той самият наемаше български студенти по тези програми. Имали сме имали студенти, които са работили в негови курорти в Атлантик сити", допълни тя.

Вижте повече подробности тук: Bloombertv.bg