Международната общност остро реагира на ареста на депутати в Турция

Франция призова за уважение към върховенството на закона, Германия и САЩ изразиха дълбока загриженост от ситуацията

05.11.2016 | 12:30 Редактор: Луиза Божинова
Международната общност остро реагира на ареста на депутати в Турция

Задържането на 11-те депутати от опозиционната прокюрдска Демократична партия тласна Турция в опасна посока. Този коментар направи председателят на турската  опозиционна Народно-републиканска партия Кемал Кълъчдароглу.

По думите му подобни действия се извършват в опит да се подготви ситуацията за въвеждането на президентската система на управление.

Международната общност остро реагира на арестите на депутатите. Франция призова Турция да уважава върховенството на закона и основните права, включително демокрацията и свободата на пресата.

Германия и САЩ изразиха дълбока загриженост от ситуацията.

"Съединените щати са дълбоко загрижени от задържането на членове на опозиционната Демократична партия, както и ограничения достъп до интернет", заяви Джон Кърби. "Повдигнахме няколко въпроса. Когато държавите предприемат правни действия срещу избрани представители в парламента, те трябва да го направят по начин, който укрепва общественото доверие в правовата държава. А ограничаването на интернет подкопава доверието в демокрацията и икономическия просперитет", допълни говорителят на Държавния департамент.