Протести в подкрепа на арестуваните депутати в Турция

Стигна се до сблъсъци с полицията

04.11.2016 | 18:59
Протести в подкрепа на арестуваните депутати в Турция

В ранните часове на днешния ден турската полиция обискира централата на прокюрдската демократична партия на народите в Истанбул.

От формацията разпространиха видео с нахлуването на полицаите и разразилия се скандал между тях и депутатите.

Униформените отцепиха района около централата и блокираха всички улици, водещи към сградата.

Турските власти са издали заповед за ареста на общо 13 депутати. Единият е арестуван в подозрение за тероризъм в дома си Диарбекир- най-големият град в  населената с кюрди Югоизточна част на Турция. 

Другият лидер  е бил арестуван в своето жилище в Анкара.

"Днес отново ви призоваваме. Махнете ръцете си от нас и нашата свободна воля. Имаме силата и възможността да се противопоставим", споделят недоволни

"Тези арести показват как работят механизмите на съдебната система, как съдът вече е издал своята присъда. Арестът е правен термин, но тук вече няма нищо общо, свързано с правото. Това е отвличане", категорични са протестиращи.

Още през декември миналата година прокуратурата в Анкара започна разследване срещу Демиртаж по подозрение за престъпление срещу конституционния ред. Причина за разследването са изявленията на депутата в зависимост на кюрдските райони в Турция.

Часове след арестите мощ трус разтърси Диарбекир. Градът е с преобладаващо кюрдско население и отне живота на най-малко 8 души и рани други 100.
Взривена е кола-бомба близо до полицейското управление в централния квартал на града.  Турските власти обвиняват за експлозията кюрдската работническа партия.