Турция и ЕС отново в спор

Властите в Анкара задържаха над десет депутати от прокюрдската опозиционна партия

04.11.2016 | 17:57
Турция и ЕС отново в спор

Нови сериозни искри прехвърчат между Турция и Европейския съюз след поредица от акции на властите в Анкара от последните дни.

Рано в петък стана ясно, че в Турция са били арестувани над десет (13 до този момент) депутати от прокюрдската опозиционна партия. Двамата съпредседатели на Демократичната партия на народите (ДПН) и още деветима депутати в турския парламент от прокюрдската партия са били задържани рано тази сутрин, предаде Ройтерс. Причина за арестите е отказът на 11-тимата народни представители да дадат показания за престъпления, свързани с "терористична пропаганда". 

Единият от съпредседателите на ДПН, Селяхаттин Демирташ, е бил задържан в дома си в Диарбекир, който е най-големият град в населената предимно с кюрди югоизточна част на Турция, а другият, Фиген Юксекдаг - в своето жилище в столицата Анкара. Арестувани са били още деветима депутати от прокюрдската партия.

По-рано Турция обвини ДПН във връзки със забранената Кюрдска работническа партия (ПКК), която е смятана за терористична организация от властите в Анкара, Съединените щати и Европейския съюз.

През декември турската главна прокуратура започна разследване срещу Демирташ по подозрения в "престъпления срещу конституционния строй". Повод за това станаха изказвания на съпредседателя на ДПН за независимост на областите, населени преобладаващо с кюрди. Прокуратурата поиска Демирташ да бъде осъден на пет години затвор за разпространяване на "терористична пропаганда".

ДПН има общо 59 депутати и е трета сила в 550-членния турски парламент. Среднощните арести са извършени в обстановка на засилено напрежение в Турция, особено в кюрдските райони, след задържането на двамата кметове на Диарбекир миналата седмица.

Европейският съюз е „крайно обезпокоен" от арестите на депутати от прокюрдска опозиционна партия, заяви върховният представител на ЕС за общата външна политика и сигурността Федерика Могерини. Тя свика среща на посланиците на страните от ЕС в Анкара. Изключително обезпокоени сме от ареста на Селяхаттин Демирташ и други депутати от ДПН, написа Могерини в Twitter. 

Четете още в Investor.bg