Френските власти евакуират импровизиран мигрантски лагер в Париж

Операцията обхваща близо 3500 мигранти, предимно от Афганистан, Судан и Еритрея

04.11.2016 | 14:26 Редактор: Луиза Божинова
Френските власти евакуират импровизиран мигрантски лагер в Париж

След като разчистиха "Джунглата", днес френските власти евакуират импровизиран мигрантски лагер в самия Париж. През последните седмици той се разрасна значително заради затварянето на лагера край Кале. Засега операцията протича спокойно. 

Малко преди 6 сутринта няколкостотин афганистанци вече се редяха спокойно на опашка. 82 автобуса трябваше да извозят присъстващите към приемните центрове в региона. Операцията обхваща близо 3500 мигранти, предимно от Афганистан, Судан и Еритрея. 

"Операцията е организирана съвместно с кметството на Париж и със заинтересованите асоциации. Мобилизирали сме 600 полицаи, като ролята им е да осигурят спокойствието на операцията. Ще продължим да работим толкова време, колкото е необходимо, за да се уверим, че всичко е разчистено и че всички мигранти са подслонени", каза говорителят на парижката полиция Жоана Примвер.

Този лагер в североизточен Париж е разчистван неведнъж. Последният път през септември оттам бяха евакуирани над 2000 души. Дни след всяка операция обаче палатките изникват отново. 

"Бях една година в Норвегия, но ми казаха, че след шест месеца ще трябва да се върна в Афганистан, че ще ме депортират обратно. Аз обаче не искам да се връщам там, затова избрах Франция. Така пристигнах тук преди седмица", сподели Навиид, мигрант от Афганистан. 

През април отново около метростанция Сталинград стотина мигранти се биха помежду си с дъски, метални пръти и други предмети. Причината остана неясна. 

Разследващите предполагат, че конфликтът е избухнал между различните присъстващи етноси, които са си оспорвали територия.