Хиляди италианци останаха на улицата след силния трус

Разрушена е инфраструктурата в Умбрия, няма електричество и вода

31.10.2016 | 12:59 Редактор: Тодор Петров
Хиляди италианци останаха на улицата след силния трус

Десетки хиляди италианци прекараха изминалото денонощие под открито небе след труса от 6,6 по Рихтер, който удари Централна Италия. Вторичните трусове продължават, а домино от такива се очаква в следващите месеци, прогнозират сеизмолози.

Италианският град Норча е евакуиран и затворен за влизане. 3 000 души са останали без дом. Хората в засегнатите от труса райони са настанени във временни убежища и хотели. Някои от пострадалите в други градове са предпочели да останат в домовете си макар да са силно пострадали от земетресението. 


"При предишните земетресения имаше разрушения, но подобно нещо не съм виждал до момента. Сега се чудим къде да отидем. Домът ни е напълно разрушен. Всичко е погребано под руините. Не знаем къде ще прекараме зимата", сподели Джампаоло Стефанини. 

"Ситуацията се влошава. След предишните трусове не бяха взети никакви мерки да ни се помогне. Сега домовете ни са в руини и чакаме да ни преместят и да ни намерят нов дом", алармира Катерина Пакиарони.

Щетите в регион Умбрия са значителни. Разрушена е инфраструктура, а част от сградите, някои от които паметници на културата, са сринати до основи. Няма електричество и вода. Разрушения има и в столицата Рим, но вниманието е насочено към епицентъра на труса - районът около Норча. 

Прекъснати са и телефонните връзки. От европейския сеизмичен център съобщиха, че в неделя са били усетени над 100 вторични труса, най-силният от които е бил с магнитуд 4,2 по скалата на Рихтер. Според експертите има голяма вероятност сеизмичната дейност да продължи и през следващите месеци.