10 души са ранени след труса в Италия

Няма информация за пострадали българи

30.10.2016 | 13:40
10 души са ранени след труса в Италия

Най-малко 10 ранени при мощния трус от 6,6 по Рихтер, който разтърси Италия тази сутрин.

Двама от пострадалите са в тежко състояние, няма информация за загинали до този момент. Няма данни за пострадали българи.

Това е най-силното земетресение в Италия от 1980 година насам.

Трусът събуди и стресна тази сутрин централната част на страната около 8 без 20 местно време. Епицентърът е бил на 6 км от град Норча, провинция Перуджа.

Пострадалите са от градовете Норча и Каша в Централна Италия.

Преживелите труса коментират, че са усетили земетресението по-силно от това през август в Акуила, при което загинаха 300 души.

"Не очакваме информация за пострадали българи. След предишното земетресение не малка част от сградите са необитаеми. Хората не живеят в сградите, които са обитавали до този момент", посочи посланикът ни в Рим.

"Има затворени църкви, защото са с по-стари конструкции. Вземат се мерки, за да няма неприятности. Когато залюля много силно и разбрахме, че е 7,1 се притеснихме. После коригираха информацията и се поуспокоихме. Спахме в колата. Времето беше много лошо-дъжд и буря. Училищата са затворени, но след всеки по-силен трус минават проверки", коментира жена, която живее в близост до провинция Перуджа.

При земетресението са разрушени множество исторически сгради в живописния град Норча. Трусът е сринал големи части от храма "Сан Бенедето", построен през XVI век. Спасителните екипи евакуираха монахини и монаси от близките манастири. Те се събраха в центъра на Норча и се помолиха да няма пострадали.

Земетресението е усетено силно и в столицата Рим. Метрото там беше временно затворено. Властите в Италия призоваха хората да не използват спешния телефон 112, а да опитат да се свържат чрез социалните мрежи със своите близки. Целта е да не бъдат блокирани линиите.

Поредният трус в Италия напомни за зловещото земетресение през август с 6,2 по Рихтер, което отне живота на 300 души.