Нов мощен трус в Централна Италия

Земетресението е с магнитуд 6,6 по Рихтер

30.10.2016 | 09:30
Нов мощен трус в Централна Италия

Мощен труд отново разтърси Италия. 6,6 по скалата на Рихтер е ударило централната част на страната около 8 без 20 местно време. Епицентърът е бил на 6 км. северно от град Норча. Дълбочината е била на 10 км. Съобщава се за множество срутени сгради  и евакуирани хора.

Потребители в социалните мрежи пишат, че трусът е усетен по-силно от този в Акуила края на август, при който загинаха близо 300 души.

Земетресението е било усетено и в столицата Рим, съобщават местни медии. Това е най-силното земестресение в Италия от близо 40 години. 

Трусът идва само 3 дни след като силни земетресения удариха същия район и причиниха множество материални щети.

"Не е приятно в неделя сутрин да се събудиш от земетресение. Бях си в леглото. Земетресението започна да се усилва, всичките мебели се движеха, тръпката изобщо не е приятна. Гардеробът мърдаше насам-натам. Единственото нещо, което човек може да направи в такъв момент, е да помисли за близките си", споделя българинът, който живее в Италия Ивайло Луканов.

По-думите му трусът е бил много по-силен и по-продължителен от тези преди няколко дни, както и от този в Акуила.

"В историческия център на града има много стари сгради, от векове. Църквата, която е центъра на Норча, е паднала и е напълно срутена. Тя беше много красива базилика. За жертви все още нищо не се казва", допълва още Луканов.

Силата на труса според първоначалните данни на Геологическа топографска служба на САЩ беше 7,1 по скалата на Рихтер, докато Европейският средиземноморски сеизмологичен център съобщи, че магнитудът е между 6,5 и 6,6 по скалата на Рихтер.

Очаквайте подробности от Италия.